Letos smo teden slovenske hrane obeležili od 11. do 17. novembra, projekt Tradicionalni slovenski zajtrk pa smo izvedli v petek, 15. novembra 2024.
Teden slovenske hrane je teden, ki je namenjen premisleku o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo.
Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Ta hrana je kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.
Na Osnovni šoli dr. Franja Žgeča Dornava smo obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk s Slakovo »zimzeleno« pesmijo Čebelar. Zapeli smo jo vsi učenci in učitelji ob spremljavi harmonikašev. Nato je sledil tradicionalni zajtrk s pridelanimi in predelanimi živili v Sloveniji (kruh, maslo, med, mleko in jabolko).
V avli šole so učenci mladi čebelarji pod okriljem mentorja Bogdana Zelenka pripravili razstavo o čebelah in izdelkih, ki so jih izdelali pri krožku.
Zapisala vodja projekta: Danijela Mlakar